Gabonatárolás

A betakarítást követően a terményt szükség szerint tisztítjuk, szárítjuk és az értékesítésig, illetve a felhasználásig tároljuk.

Mit kell tenni a szakszerű gabona tárolás érdekében:

  • Tisztítsa meg a gabonát a szármaradványoktól, gyommagvaktól és a törtszemektől
  • Kezelje óvatosan a terményt, hogy minimalizálja a repedések és törések kialakulását a mag belsejében
  • Szárítsa le a terményt a javasolt nedvességtartalomra
  • Szellőztesse és/vagy forgassa a tárolt terményt a javasolt hőmérséklet megtartása érdekében.
  • Ellenőrizze gyakran a szárított terményt és tegyen azonnali lépéseket a problémák kiküszöbölésére.

A gabona tárolásánál a legfontosabb, hogy a lehető legkisebb legyen a minőségi és mennyiségi veszteség. A megfelelő feltételek a terménytároláshoz:

A megfelelő feltételekkel történő tárolással megelőzzük vagy megakadályozzuk a mikroorganizmusok és a rovarok szaporodását.

Ezek a feltételek a következők:

  • a termény nedvesség tartalmának beállítása
  • a termény hőmérsékletének beállítása
  • a termény épségének, állapotának ellenőrzése
  • a tárolási környezet oxigén ellátása

Meddig lehet tárolni a terményt ?

A tárolási idő nemcsak a termény nedvességtartalmától, hanem a termény hőmérsékletétől is függ.

A gabonafélék megengedett “megközelítőleges” tárolási ideje

Nedvesség tartalom(%) Termény hőmérséklet (°C)
-1.1 4.4 10 15.5 21.1 26.6
Körülbelüli megengedett tárolási idő (napban)
14 * * * * 200 140
15 * * * 240 125 70
16 * * 230 120 70 40
17 * 280 130 75 45 20
18 * 200 90 50 30 15
19 * 140 70 35 20 10
20 * 90 50 25 14 7
22 190 60 30 15 8 3
24 130 40 15 10 6 2
26 90 35 12 8 5 2
28 70 30 10 7 4 2
30 60 25 5 5 3 1

* A megengedett tárolási idő meghaladja a 300 napot.

  • A megengedett tárolási idő az a tárolási időtartam, mielőtt minőségromlás következne be a gabonában.
  • Szellőztetéssel ugyan a termény hőmérséklete fenntartható, de nem hosszabbítható meg a megengedett tárolási idő.

Mi számít száraz terménynek?

Maximális nedvesség szint /százalékban/

Búza 14.5
Kukorica 14,5
Sör árpa 14.5
Rozs 14,5
Zab 14,5
Napraforgó 9
Repce 9
Szójabab 14

A gabonaszárítás során fontos szempont, hogy milyen nedvesség tartalomra szárítjuk le a terményt. Minél tovább szeretnék tárolni, annál szárazabb terményre van szükség, ugyanakkor több lesz a hő sérült és a törött szem és nagyobb lesz a súlyveszteség, ezért az optimális nedvesség tartalomra kell törekedni.

A minőség megóvásának elengedhetetlen feltétele a termény szellőztetése és/vagy forgatása

Mennyivel lesz szárazabb a terményem szellőztetéssel?

A szellőztetés alapvető célja a tároláshoz szükséges terményhőmérséklet beállítása.

A termény szellőztetése kb. 1-2 %-os vízelvonást eredményez .

Kikapcsoljam a szellőztetőt éjszaka, vagy esős napokon amikor a levegő hideg és nedves?

Mivel a szellőztető berendezést a termény hőmérsékletének beállítására használjuk, nincs szükség annak kikapcsolására éjszaka vagy hidegebb, nedvesebb napokon sem. A hideg levegő csökkenti a gabona hőmérsékletét, és minimális nedvességet képes csak ahhoz hozzáadni.