A kezdeti feltételek meghatározóak

A tárolt termény minősége (Külföldi forrásmunkák alapján)

A termény minősége tárolás alatt nem javul (kivéve az étkezési búza utóérése), legfeljebb a kezdeti minőség tartható fent, ha azonban a megfelelő intézkedést elhanyagoljuk, akkor az egész termény értéktelenné, penészessé, rovar és rágcsáló fertőzött tömeggé válhat.

Törekednünk kell arra, hogy csak jó minőségű termény kerüljön a tiszta tárolóba. Először is tisztítsuk meg és fertőtlenítsük ki a tárolót!

A maradék terményt el kell távolítani a tárolóból és a tartályfalakat lesöpörni és kiporszívózni. A ventilátor elmozdításával, a termény porszívót használva a felhalmozódott hulladék nagy része szintén eltávolítható a perforált padlók alól is.

Ha hosszú távú tárolást szeretne (10 hónapnál hosszabb), a megtisztított tartályt, silót vagy síktárolót mindenképpen fertőtlenítse rovarírószerrel, két-három héttel az új termény betárolása előtt. Alkalmazzon sprayt, porlasztást vagy ködösítést a fertőtlenítőszer kijuttatására a lefolyó ponttól a felszínig, különösen a csatlakozásoknál, barázdáknál, szegélyeknél, nyílásoknál, éleknél, sarkoknál, beleértve a tárolón kívül az alapoknál és az ajtókhoz közel, vezetékeknél, ventillátoroknál.

Megjegyzés: csak engedélyezett vegyszert használjon.

A termény aratása előtt a terményhez használt eszközökből, mint például csigákból, kombájnokból, teherautókból el kell távolítani a szennyeződéseket. A kombájnokat úgy kell beállítani, hogy minimalizáljuk a termény sérülését és maximalizáljuk a szármaradványok és idegen anyagok eltávolítását. Sok terményben található olyan rovar, amely a tört szemmel táplálkozik. Csak az összetört vagy repedt terményt eszi meg, nem pedig a sértetlen magot. Legyünk különösen óvatosak, amikor a learatott és kezelt terményben sérült szemek vannak, mert így a termény könnyebben károsodik.

A csigák teljes kapacitáson történő működtetése csökkenti az elhasználódást és a termény töredezését. Hogy csökkentsük a rovarok elszaporodását és a penészesedést, hűtsük és szárítsuk a terményt az aratást követően. A termény minőségének megromlása magasabb nedvességnél és hőmérsékletnél gyorsan történik. Például 23º C-on és 25%-os nedvesség tartalomnál tárolt termény 4 nap alatt gyorsabban romlik, mint 15%-os nedvesség tartalomnál tartott termény 15º C-on 250 nap alatt. A meleg és nedves terményben szintén hamarabb okoz gondot a penész és rovar.

A termény nedvességtartalma lényeges, hogy a minőség fenntartható legyen.

Az ajánlott nedvesség tartalom a tárolás időtartamától függ, ahogy a lenti táblázat mutatja.

Ezek az ajánlott értékek feltételezik a termény jó minőségét és szellőztetést, amely kontrollálja a hőmérséklet- és nedvesség vándorlást.

Csökkentsük az ajánlott nedvesség tartalmat 1%-kal amikor alacsony minőségű terményt tárolunk. Ebbe beletartozik az éretlen termény, a nagyon berepedt és a sérült termény, és azon termények, amelyek előzőleg rovar vagy penésznek voltak kitéve.

Szintén csökkentsük az ajánlott nedvesség tartalmat legkevesebb 1%-kal, ha a terményt ideiglenesen tároljuk.

A maximális ajánlott nedvesség tartalom helyesen kezelt, jó minőségű, szellőztetett terményre
Tárolási idő Kukorica Szója
Feletetés áprilisig 16% 13%
Eladás Júniusig 15% 13%
1 évig 14% 12%
1 éven túl 13% 11%

A terménynek, amely a tárolóba megy, tisztának kell lennie. A törött magbelső, idegen anyag és törmelék problémákat okoz a tárolt terményben, különösen mikor összesűrűsödik. Jobban vonzza a rovarokat, a törött szemek fogékonyabbak a romlásra, mint a sértetlenek. A levegő a szellőztető ventillátorokból a poros, sok tört szemet tartalmazó kupacokba nem tud jól behatolni, körülötte áramlik, így lassabban hűtik és szárítják le az ilyen terményt. Ezek az összeállt részek forró pontokká fejlődnek a terményben, amelyek tönkreteszik azt.

A leghatékonyabb módja, hogy eltávolítsuk a sérült, törött szemeket és az idegen anyagokat a terményből, hogy nagy teljesítményű henger rostát használunk. Ha ez nem lehetséges, akkor egy siló tetejébe szerelt termény elosztót használjunk, hogy minimalizáljuk a törmelékek összesűrűsödését, habár körkörös anyag összesűrűsödés gyakran történik a tárolóban. Ha a termény elosztót nem használunk, akkor tegyünk be egy kúpot a tárolóba, hogy feltörjük a bejövő terményt és elterítsük a törmeléket.

Ha a termény hőmérséklete nem ellenőrzött, gyakoribb a termény romlása. Az első tárolási szakasznál a terményt a kinti uralkodó hőmérséklethez kell hűteni. A tárolás alatt maradjon a termény hőmérséklete átlagosan 5-8 ºC-os eltérésen belül a kinti levegő hőmérséklethez képest. A hőmérséklettel 10 ºC alatti beállításával meggátolja a rovarszaporodás.

A terménytárolás jelentős beruházást igényel. Ha elővigyázatosak vagyunk és gondoskodunk a szakszerű tárolásról a beruházás rövid időn belül megtérül a minőség megóvásával.

Forrás: /David P. Shelton, Extension Agricultural Engineer
Keith J. Jarvi, Extension Assistant, Integrated Pest Management
David D. Jones, Associate Professor, Biological Systems Engineering/