Búza tárolása

A tárolás és szállítás során a terménybe kerülő rovarok és gombák és egyéb mikroorganizmusok rontják a termény minőségét és értékét. Már néhány rovar a tárolt terményben kifejlődhet egy kártékony populációra, mielőtt a termény eléri végső rendeltetését. A tárolt terménynek azonban kártevő mentesnek kell lennie, hogy a helyi és külföldi vásárlók elfogadják.

Legalább 20 különböző fajta rovar található a terményben. A rovarok élet ciklusa általában 4-től 12 hónapig tart, és kifejlődésük a petétől a bogárig 30 napig is eltarthat, optimális feltételek mellett.

A nőstényenként 300 vagy több pete szaporodási arány azt jelenti, hogy már néhány egyed elegendő óriási számú fejlődésre rövid időn belül. A tároló kiürítése és tisztítása során, ha elkerüli figyelmünket a rovarral fertőzött termény maradványok és szennyeződések, akkor az új áru azonnal elfertőzödhet.

Rovar ellenőrzés

A 21 ºC és 32 ºC közötti termény hőmérséklet a legalkalmasabb a rovarok táplálkozására és szaporodására. Amint a termény hőmérséklet 15 ºC-ra esik, a szaporodás gyorsan csökken. A legtöbb látható rovar tevékenység, beleértve a táplálkozást, abbamarad, amikor a termény hőmérséklet 10º C alá esik. A penészesedés megduplázódhat minden 5 ºC hőmérséklet-növekedéssel. Szellőztető vetilátorok lelassíthatják, vagy megállíthatják a kártevők károsítását a hidegebb levegő beáramoltatásával. Ezenkívül, 12% vagy annál kevesebb nedvesség tartalmú terményben még nehezebben fejlődnek a kártevők. A penészesedés lassul 14%-os nedvesség tartalom alatt.

Csak tiszta, száraz terményt tároljunk. A korábbi aratásokból származó terménynek, szállítási és tárolási eszközöknek tisztának kell lennie, és rovartalanítani kell, mielőtt az új terményt tároljuk.

Semmisítse meg, vagy etesse fel az állatállománnyal a gépekben, berendezésekben maradt néhány kg terményt, amely bent maradt a legutóbbi szezonról az aratás megkezdése előtt, így az új termény már a kitisztult tárolóba fog menni. Sok üzemeltető azonban elfeledkezik erről a lépésről és felülfertőzi a tiszta tárolót minden évben !!!

Az új búzát vagy rovarmentes terményt soha ne tároljuk össze a régi terménnyel, hogy megelőzzük az újonnan betakarított terményünk felülfertőzését. Ha a régi termény fertőzött volt, akkor a probléma átterjed az újra is. A magtárba betárolt egész készletet megfertőzheti.

Mielőtt betároljuk az új terményt, mindig fertőtleníteni kell. Emlékezzen, hogy új termény betárolása a régi terményhez nem egy jó intézkedés és nem is javasolt.

Terménytárolási tanácsok

  1. Beázás-mentes helyen tárolja a terményt.
  2. Előzze meg, hogy a talajnedvesség elérje a terményt
  3. Védje a terményt a rágcsálóktól, madaraktól, baromfitól, és a nem kívánatos szagoktól
  4. Gondoskodjon tűzvédelemről és vihar elleni védelemről.
  5. Tegyen hatékony lépéseket a rovar fertőzések megelőzésére és ellenőrzésére
  6. Biztosítson megfelelő légteret a betárolt termény felett a mintavételhez, ellenőrzéshez, és szellőztetéshez.

A tárolt terményt óvni kell a beázástól, az időjárás viszontagságaitól, a rágcsálóktól, a madaraktól és minden állati szennyeződéstől. Könnyen tisztíthatónak, és ellenőrizhetőnek kell lennie. A tárolóba történő szellőztető rendszer kiépítésével a terményt hidegen tarthatjuk és limitálhatjuk a rovarfejlődést, minimalizálhatjuk a nedvesség áramlást a terményen keresztül.

Az újonnan learatott termény hőmérséklete a legoptimálisabb hőmérséklet és nedvesség tartalom a rovarok szaporodására. A fajfenntartás szempontjából a rovaroknak a legfőbb céljuk, hogy bejussanak a frissen betárolt terménybe, hiszen ez az életterük, ahol szaporodni tudnak. Ezzel fertőzést okoznak a nyáron learatott terményben, mielőtt a téli hőmérséklet korlátozná a fejlődésüket. Már kis felületen történő nagy mértékű fertőzés a termény felmelegedését okozhatja és ezzel a környezetnél jóval magasabb hőmérséklet ideális fejlődési lehetőséget ad a rovaroknak még a téli hidegben is.

Távolítson el minden maradék terményt a tárolókból és söpörje le a falakról, mennyezetekről, küszöbökről, padlóról, hogy elkerülje a termény megfertőződését. Semmisítse meg az összesöpört hulladékot. Tisztítsa le a hulladékot és a szemetet a tartályok széléről és távolítsa el a kiömlött terményt a tartályok körül és alól. Végezzen javításokat a fémsilókon, amikor üresek, hogy megbizonyosodjon, hogy a termény az időjárás viszontagságaitól védett, különösen, ahol az oldalfalak csatlakoznak a padozathoz és a tetőhöz.

Gázosító szerek

A gázosító szerek magasan illanó rovarirtók, amelyek ahhoz szükségesek, hogy felszámoljuk a rovarfertőzéseket. Ezek a gázok áthatolnak a megfertőzött magbelsőn és megsemmisítenek mindenféle rovart, mindenféle életszakaszban, ha megfelelően használják. A gázosító szerek nem nyújtanak maradandó védelmet, ha a termény már átszellőzött és a gáz koncentrátumok felszívódnak, újrafertőzés történhet.

A gázosítás viszonylag bonyolult eljárás, speciális szaktudást, ellenőrzést és biztonságos eszközöket igényel. Végzetes hiba lehet, ha a javasolt eljárást nem követik pontosan.

Legalább havi rendszerességgel ellenőrizze a terményt, hogy észrevegye, ha megváltozik a termény állapota (beleértve a korai jeleket a rovarfertőzésről, dohosság vagy a termény túlmelegítése).

Az ellenőrzések különösen fontosak nyáron vagy kora ősszel, amikor a termény hőmérséklet optimális a gyors rovarfejlődésnek. Ebben az időszakban legalább havi két ellenőrzést tartson.

Gabonasiló

A termény szakszerű tárolásához, teljes ellenőrzéséhez szükség van mintavevőre és hőmérséklet-mérésre. A silóba szerelt hőmérséklet-érzékelő kábelek korszerű és nagyszerű eszközök a hőmérséklet ellenőrzéséhez.

Limitált körülmények között a hőmérsékletet mérhetjük úgy is, hogy a hőmérőt egy rúdhoz erősítve beleszúrjuk a terménybe.

A hőmérsékletmérő-ellenőrző rendszert nagy ármérőjű silókba kell felszerelni. Ezek a rendszerek lehetővé teszik, hogy ellenőrizzük a hőmérsékletet több helyen a tárolóban, néhány perc alatt. A hőmérséklet-érzékelők segítségével csökkenthetjük a terményromlást, mert a hőmérsékleteket ott mérik, ahol a próbavétel lehetetlen.

Hátránya azonban az egyszeri beruházási költség és a hőmérséklet szenzorok kényelmetlensége a tároló belsejében. Valójában a tárolt terménnyel kapcsolatos intézkedés sikeressége attól függ, hogy időben észre tudjuk venni a hőmérséklet-változásokat a terményben.

A termény hőmérséklet a termény állapotának egy jó jelzőrendszere. Meghatározza azokat a területeket, ahol kedvezőek a feltételek a rovarszaporodáshoz és a melegedéshez.

Meleg időszakban, a fertőzés a termény felszínén kezdődik, különösen a bemeneteli részeken, ahol az idegen anyag felhalmozódik a betöltés alatt. Vegyünk mintát számos helyről a termény felső részeiből, belehelyezve a mintavevőt függőlegesen, teljes hosszában és vízszintesen elfektetve a terményen és a felszíntől néhány centiméterrel lejjebb.

Hideg időben útmutatóként használja a termény hőmérsékletet, és vegyen mintát azokról a területekről, ahol a hőmérséklet 18 ºC fölött van. Szitával ellenőrizze, hogy van-e rovarfertőzés.

Hőmérséklet ellenőrzés

A rovarfejlődés és szaporodás lelassul, ha a termény hőmérséklet csökken. Sok rovar elpusztul, mert nem képesek aktívak maradni és táplálkozni alacsony hőmérsékleteknél. A terményt hidegen lehet tartani, ha terménytároló szellőztető rendszerrel van felszerelve, és a kinti hőmérséklet alacsonyabb, mint a termény hőmérséklete, már 5º C- kal alacsonyabb levegő hőmérséklet a termény hűtését eredményezi.

A búzát a legtöbb helyen szárazon vagy közel szárazon aratják, és a termény jó állapotban tartásának kulcsa a szellőztetés. A szellőztetés egy olyan eljárás, amely során a termény hőmérséklet csökkentésével a potenciális nedvesség vándorlást, a rovar fertőzöttség kialakulást és a mikrobiológiai romlást tudjuk megakadályozni.

Az ideális búza siló teljes perforált padozattal van ellátva és egy olyan ventillátorral, amelyik képes minimum 5-6 m3/ó levegőt befújni 1 tonna búzára vetítve. Síktárolóban is érdemes perforált csöveket, lefektetni és törekedni arra, hogy a szellőztetésnél a légeloszlás olyan egyenletes legyen, amennyire csak lehetséges.

Szellőztetést érdemes úgy automatizálni, hogy a ventillátorok egy vezérlő segítségével váltakozva működésben vannak éjszaka. Ez a vezérlő működésbe hoz egy ventillátort, amikor a hőmérséklet a beállítási pont alá esik, amely normál esetben 5-8 ºC fokkal a termény hőmérséklet alatt van.

Ha több mint egy éven keresztül tároljuk a búzát nem szabad megengedni a tavaszi felmelegedését. A szellőző berendezés hűti a búzát ősszel és télen, majd a második ősz idején újra kell hűteni a terményt olyan gyorsan, amilyen gyorsan lehet.

A tárolásnál a búzának tisztának és a tárolási felületének vízszintesnek kell lennie, hogy egyenletes légeloszlást biztosítson a hűtő levegőnek a terményen keresztül. A felboltozódás tárolási problémát okoz. A szellőztetés hatástalan a felboltozódott terménynél és a mintavétel is nehézkes. Ezek a területek táptalajai a rovaroknak és penésznek. Felboltozódott területek problémát okozhatnak, ha gázosításra kerül sor.

Szellőztetéskor a hideg levegő keresztüláramlik a terményen a bejövő levegő és a termény hőmérséklete kiegyenlítődik. Ez légtömeget hoz létre, amely a légnyomás irányában mozog. A hűtő légtömeg a terményen keresztül kb. 10-szer gyorsabban mozog, mint a szárító légtömeg.

Miután a hűtő légtömeg vagy zóna elkezd átmenni a terményen, a szellőző rendszert elég sokáig kell működtetni ahhoz, hogy a hűtő légtömeg teljesen átjárja a terményt. Máskülönben a terményen nedves réteg marad, és lehetővé válik a penészesedés és rovarfertőzés. Száraz termény esetében a légáramlás általában 5-6 m3/ó tonnánként. Általában 5-7 napot vesz igénybe, hogy befejeződjön a szellőztetési ciklus.

/Kansas State University
Departments of Biological and Agricultural
Engineering and Entomology/