Hasznos terménytárolási táblázatok

Súly
Termény kg/m3 Nedvesség tartalom
Árpa 620 14.5
Kukorica 772 15.5
Zab 412 14.0
Szója 773 13.0
Napraforgó 412 10
Búza 773 13.5
Surlódási szög
Termény Szög Tangens
Árpa 28 0.53
Kukorica 23 0.42
Zab 28 0.53
Szója 25 0.47
Napraforgó 27 0.51
Búza 25 0.47

Ajánlott nedvesség tartalom (tisztított, szellőztetett termény)

Tárolási idő
6 hónapig Több mint 6 hónap
Kukorica 15 13
Szója 13 11
Repce 15 13
Napraforgó 10 8

Tartály kúpok ajánlott meredeksége a folyamatos terményáramláshoz

Anyag Szög (fokban)
Szemes termény (száraz, hideg) 37
Szemes termény (nedves, meleg) 45
Takarmány 60
Napraforgó 60

A szemes kukorica maximális tárolási ideje hónapban

Kukorica Kukorica nedvesség tartalom
Hőmérséklet 13% 14% 15% 16% 17% 18%
5 ºC 150 61 29 15 9.5 6.1
10 ºC 84 34 16 8.9 5.3 3.5
15ºC 47 19 9.2 5.0 3.0 1.9
21ºC 26 11 5.2 2.8 1.7 1.1
26 ºC 15 6 2.9 1.6 0.9 0.9

Egyensúlyi nedvesség értékek

Nedvesség tartalom (% nedvesség alapján) a terményekre különböző hőmérsékleteknél és relatív páratartalomnál

RELATÍV PÁRATARTALOM
Hőmérséklet ºC 20% 40%
ºC Kukorica Búza Szója Kukorica Búza Szója
5ºC 9.2 8.5 4.6 11.9 11.7 8.1
10ºC 8.5 8.2 4.2 11.2 11.3 7.8
15ºC 7.9 7.9 3.9 10.6 11.0 7.5
21ºC 7.3 7.7 3.6 10.0 10.7 7.2
26ºC 6.7 7.5 3.3 9.6 10.4 6.9
RELATÍV PÁRATARTALOM
Hőmérséklet ºC 60% 80%
ºC Kukorica Búza Szója Kukorica Búza Szója
5ºC 14.5 14.6 11.5 17.9 18.0 16.0
10ºC 13.8 14.2 11.2 17.3 17.4 15.7
15ºC 13.3 13.7 11.0 16.8 16.9 15.4
21ºC 12.7 13.3 10.7 16.3 16.5 15.2
26ºC 12.3 13.0 10.4 15.9 16.0 15.0

/William Wilcke and Gary Wyatt, Minnesotai Egyetem/