Menü

Ajánlások

SZALAI ISTVÁN

Zökkenőmentes lebonyolítás, korrekt üzleti kapcsolat, kölcsönös…

Bővebben

BERNÁTH ISTVÁN

Megbízhatóság, a projektek gördülékeny kivitelezése, lojalitás…

Bővebben

Terménytisztítás

A betakarított szemestermény tartalmazhat gyommagvakat, fajidegen kultúrmagvakat, fajtaazonos, sérült, törött fejletlen szemeket, valamint szerves és ásványi eredetű szennyeződéseket. Ezért a tárolás és felhasználás előtt kezelést igényel, amely tisztítás, osztályozás és kalibrálás lehet.

Terménytisztítás a felsorolt idegen anyagok eltávolítását jelenti.

A végtermékkel szembeni követelményektől függ, hogy egyes kezelési eljárásokat milyen mértékig kell elvégezni.

A magtisztítási feladatot rendszerint több lépcsőben végezzük. A lépcsők közvetlenül időben el is válhatnak. Így elő-, és utótisztításról beszélhetünk. Az előtisztítás egyrészt a betakarított terményből a szennyező anyagok eltávolítását jelenti. Az utótisztítás a főtermény kinyerése a magkeverékből. Ez jelenti a főműveletet a terménykezelés folyamatában.

A gabonatisztítás a végtermékkel szemben támasztott minőségi követelményektől függ, hogy az egyes kezelési eljárásokat milyen mértékig kell elvégezni. A saját felhasználású terményt tartós tárolásra alkalmas állapotba kell hozni. Az élelmezési célokra szánt gabonát a szabvány által előírt minőséget kell biztosítani, és legszigorúbbak a követelmények a vetőmag előállításánál, ahol a tökéletes tisztaság osztályozottság mellett egyéb értékmérő tulajdonságok mint fajtaazonosság, csírázóképesség, egészségi állapot, ezermagtömeg, életképesség stb.

Előtisztítók

Az előtisztításhoz általában tisztító rosta és szellőztetés kombinációjából álló összetett magtisztító gépeket használunk. Ezeknél lengő vagy vibrációs síkrosták, hengerrosták vagy kúpos forgórosták, illetve drótszövet rosták találhatók. A széltisztítás szívó vagy szívó-nyomó hatású lehet.

Utótisztítók

Alapgépként itt is rosta-széltisztító kombinációt használjuk. Az alkalmazott nagy felületű, kis lejtésű síkrosták következtében és a jó tisztítás érdekében az utótisztítás során hosszabb utat tesz meg a termény.