Menü

Ajánlások

SZALAI ISTVÁN

Zökkenőmentes lebonyolítás, korrekt üzleti kapcsolat, kölcsönös…

Bővebben

BERNÁTH ISTVÁN

Megbízhatóság, a projektek gördülékeny kivitelezése, lojalitás…

Bővebben

Magtisztító gép kiválasztása

Magtisztító és manipuláló gépek a gabona tárolók szinte legfontosabb berendezései, hiszen segítségükkel lehet olyan minőségűre tisztítani a betakarított szemes terményt, hogy az biztonsággal tárolható és piacképes legyen. Nem lehet elfeledkezni arról sem, hogy szárítás előtt hatékony előtisztítással jelentősen csökkenthető a szárítási költség és a tűzkockázat.

A megfelelő gép (géptípus) kiválasztásának fő szempontjai:

a./ tisztítandó magok fajtája, nedvességtartalma,
b./ elérni kívánt minőség (pl. elő, vagy utótisztítás),
c./ megkívánt tisztítási teljesítmény,
d./ megbízhatóság, tartósság,
e./ környezetvédelmi alkalmasság.

A kiválasztásnál célszerű olyan berendezést választani, ami univerzális, azaz szinte az összes magféleség tisztítására alkalmasnak kell lennie.

Rostatípusok: hengerrosták, síkrosták.

A henger rostákat elsősorban előtisztításra használják, intenzív tisztítást végeznek velük, nagyon jó hatékonysággal. Az árunál könnyebb szennyeződések eltávolítása érdekében a belépő és a távozó terményt is levegő megszívással tisztítja a berendezés. Ezek a gépek igen alkalmasak áru termelő gazdaságokba, ott ahol a nagy igénybevételnek vannak kitéve, a hosszú élettartam nagyon fontos.

A hengerrosták minden olyan termény tisztítására alkalmasak ami a szokványos szántóföldi kultúrában megtalálhatók:

  • kalászosok,
  • kukorica,
  • olajos növények.

A síkrostáknál két fő típust különböztetünk meg:

a./ alternáló mozgást végző,
b./ körkörös mozgást végző.

Ezen berendezések mindegyikét el lehet látni normál szelelő- vagy recirkulációs szelelő rendszerrel, lehet elő-, vagy utószél (általában mindkettő).

A modern berendezések recirkulációs levegőrendszerrel vannak ellátva, így annak környezetvédelmi tulajdonságai lényegesen jobbak a normál rendszerekénél.

A mozgás szempontjából a körkörös mozgást végző gépek rostafelület kihasználása mintegy 20%-kal jobb az alternáló mozgást végző gépekénél. Igaz, azokban speciális kialakítású rosták (halszálkás) vannak, emitt valamivel drágábbak.

A sík rosták minden olyan igényt kitudnak elégíteni ami egy áru termelő gazdaságban szükséges:

  • kalászosok,
  • kukorica,
  • olajos növények,
  • vetőmag előállítás.

Egyre inkább elterjednek a hosszú élettartalmú, a kis teljesítménytől az egész nagy teljesítményű henger és síkrosta berendezések, amelyek képesek kiszolgálni minden igényt, a kisgazdaságoktól kezdve a nagyteljesítményű szárítóüzemeket, keveréktakarmány gyártókat, malomüzemeket és vetőmag előállítokat is hosszú időn át problémamentesen.

Ilyen berendezések az általunk forgalmazott francia DENIS NR és NSD, típusú rosták, amelyek bizonyítottan mindenre képesek (4 - 100 t/h).