Magtisztító gépek

A gabona és olajos magvak tisztítására cégünk két féle alap típusú tisztító berendezést forgalmaz

síkrostát és hengerrostát.

A síkrosták olyan magtisztító berendezések, ahol a rosta felületek megközelítőleg vízszintesen állnak, és a termények az enyhe szögben megdöntött rosta felületeken osztályozódnak. A rosta felületet több részre osztott, a tiszta termény szem méretével azonos, kisebb és nagyobb átmérőjű-, hosszhasíték méretű perforációval ellátott felületek vannak kialakítva. A berendezésben a rosta felületek alternáló mozgást végeznek, annak érdekében, hogy a rostálás hatékonyan működjön. A rosta felületeket alulról egy tisztító eszköz ( gumi golyó, régebben tisztító kefe) folyamatosan tisztítja, hogy a perforáció ne tömődjön el, a rostálási hatékonyság ne csökkenjen.

A termény tisztítását levegő áramoltatásával, megszívással teszi teljessé a berendezés. A terményből a könnyebb anyagokat, léhát, port, egyéb szennyeződést a megszívás távolítja el. A korszerű berendezéseknél „elő és utó szél”-t is alkalmaznak, vagyis a bejövő és kilépő terményt kétszer tisztítják levegővel. A por, a léha és az egyéb könnyű anyagok a porleválasztó ciklonban válnak ki a levegőből.

A síkrosták előnyei:

  • magas tisztítási hatékonyság, vetőmag tisztasági fokozat is előállítható,
  • bármely termény tisztítható, mert csak a rosta felület kiválasztáson múlik,
  • párhuzamosan működő rostafelületek, megfelezett termény oszlop, magas tisztítási hatékonyság,
  • a termény tökéletes tisztítását a két helyen történő levegő megszívás is garantálja.

A hengerrosták olyan magtisztító berendezések, amikor a rosta felület henger alakú, vízszintes tengellyel, a henger forgó mozgást végez, a termény a henger belső részében osztályozódik a különböző rosta perforáció mérete szerint. A termény könnyebb haladása érdekében a henger enyhén döntött. A hengeren egymást követik a különböző méretű rosta felületek. Itt is a könnyebb anyagokat megszívással távolítja el a rendszer. A por és a könnyű anyagok a levegőből, a porleválasztó ciklonban válnak ki.

A hengerrosták előnyei:

  • egyszerű felépítés mellett nagy tisztítási hatékonyság,
  • bármely termény tisztítható, mert csak a rosta felület kiválasztásán múlik,
  • hosszú élettartam, egyszerű kezelés,
  • a tökéletes tisztítási hatásfokot a megszívás is garantálja.

Por elszívás serleges felvonókon és láncos szállítókon. A hosszabb és biztonságosabb gabona tárolás érdekében a szállító berendezéseknél is érdemes por elszívást alkalmazni. A szállítóberendezéshez egy megszívó ventilátort csatlakozik és a por, léha és az egyéb könnyű anyagok egy ciklon segítségével választhatók le a megszívó levegőből.

Honlapunkon mind a két típusú tisztító berendezést megtalálja, sík és hengerrostát várjuk megtisztelő érdeklődését, kérjen ajánlatot.

Porelszívó, porciklon

Uniós csatlakozásunk óta az egyre súlyosbodó előírások miatt egyre nagyobb szerepet kap a hatékony porelszívás mind a meglévő és mind az újonnan épülő telepeken.

A hatékony porelszívás eredményeképpen a szárító és tisztító üzemek kevesebb Szennyező anyagot bocsájtanak a levegőbe. A terménytárolásnál is jelentős eredményt lehet elérni, ugyanis a porkezelt árú kevésbé melegszik, így az évközben bekalkulált forgatási és bogármentesítési folyamatok költségeit lehet csökkenteni.

Részletek