Szeretettel várjuk Önöket az AGROMASH kiállításon!
2018.01.24 - 27. G Pavilon 403 stand

ÁBER Magtisztítók

Porelszívó, porciklon

Uniós csatlakozásunk óta az egyre súlyosbodó előírások miatt egyre nagyobb szerepet kap a hatékony porelszívás mind a meglévő és mind az újonnan épülő telepeken.

A hatékony porelszívás eredményeképpen a szárító és tisztító üzemek kevesebb Szennyező anyagot bocsájtanak a levegőbe. A terménytárolásnál is jelentős eredményt lehet elérni, ugyanis a porkezelt árú kevésbé melegszik, így az évközben bekalkulált forgatási és bogármentesítési folyamatok költségeit lehet csökkenteni.

Egyik kiváló svéd termék a felvonók tetejére, betároló szalagok valamint kaparóláncos felsőpályás betárolókra szerelhető porciklon, melynek működési elve igen találékony.

Ahol a termény függönyszerű esésben van (felvonóról a felsőpályás betárolóra vagy surrantócső és a felvonó közti szakaszon) ott egy porelszívás történik egy porciklon segítségével, mely légcsövekkel le van vezetve egészen a felvonó lábáig és ott egy zsákba gyűjthető a kitermelt por és hulladék. Eredménye már az első szezonban észrevehető, ugyanis a betárolt terményhalmazból eltűnnek a poros gócok, és így a melegedés és bogarasodás kockázata a töredékére csökken.

Másik hatékony módszer a porelszívó utótisztító. Nyugati országokban egyre elterjedtebb ez a megoldás hiszen szárított termény esetében közel hasonló eredményt tud produkálni mint egy sík- vagy hengerrosta viszont a működési elve lényegesen egyszerűbb és az ára is jóval kedvezőbb.

Ezen francia gyártmány feladata a szárítóból kijövő termény hűtése, portalanítása és a nagyobb szennyező anyagok eltávolítása. Gyakorlatban úgy működik, hogy egy nagy teljesítményű ventilátor egy átlagosnál nagyobb porciklon segítségével végzi el ezen feladatokat.