A betakarítást követően a terményt szükség szerint tisztítjuk, szárítjuk és az értékesítésig, illetve a felhasználásig tároljuk.
Mit kell tenni a szakszerű gabona tárolás érdekében:
- Tisztítsa meg a gabonát a szármaradványoktól, gyommagvaktól és a törtszemektől
- Kezelje óvatosan a terményt, hogy minimalizálja a repedések és törések kialakulását a mag belsejében
- Szárítsa le a terményt a javasolt nedvességtartalomra
- Szellőztesse és/vagy forgassa a tárolt terményt a javasolt hőmérséklet megtartása érdekében.
- Ellenőrizze gyakran a szárított terményt és tegyen azonnali lépéseket a problémák kiküszöbölésére.
A gabona tárolásánál a legfontosabb, hogy a lehető legkisebb legyen a minőségi és mennyiségi veszteség. A megfelelő feltételek a terménytároláshoz:
A megfelelő feltételekkel történő tárolással megelőzzük vagy megakadályozzuk a mikroorganizmusok és a rovarok szaporodását.
Ezek a feltételek a következők:
- a termény nedvesség tartalmának beállítása
- a termény hőmérsékletének beállítása
- a termény épségének, állapotának ellenőrzése
- a tárolási környezet oxigén ellátása
Meddig lehet tárolni a terményt ?
A tárolási idő nemcsak a termény nedvességtartalmától, hanem a termény hőmérsékletétől is függ.
A gabonafélék megengedett “megközelítőleges” tárolási ideje
Nedvesség tartalom(%) |
Termény hőmérséklet (°C) |
|||||
-1.1 |
4.4 |
10 |
15.5 |
21.1 |
26.6 |
|
Körülbelüli megengedett tárolási idő (napban) |
||||||
14 |
* |
* |
* |
* |
200 |
140 |
15 |
* |
* |
* |
240 |
125 |
70 |
16 |
* |
* |
230 |
120 |
70 |
40 |
17 |
* |
280 |
130 |
75 |
45 |
20 |
18 |
* |
200 |
90 |
50 |
30 |
15 |
19 |
* |
140 |
70 |
35 |
20 |
10 |
20 |
* |
90 |
50 |
25 |
14 |
7 |
22 |
190 |
60 |
30 |
15 |
8 |
3 |
24 |
130 |
40 |
15 |
10 |
6 |
2 |
26 |
90 |
35 |
12 |
8 |
5 |
2 |
28 |
70 |
30 |
10 |
7 |
4 |
2 |
30 |
60 |
25 |
5 |
5 |
3 |
1 |
* A megengedett tárolási idő meghaladja a 300 napot.
- A megengedett tárolási idő az a tárolási időtartam, mielőtt minőségromlás következne be a gabonában.
- Szellőztetéssel ugyan a termény hőmérséklete fenntartható, de nem hosszabbítható meg a megengedett tárolási idő.
Mi számít száraz terménynek?
Maximális nedvesség szint /százalékban/
Búza |
14.5 |
Kukorica |
14,5 |
Sör árpa |
14.5 |
Rozs |
14,5 |
Zab |
14,5 |
Napraforgó |
9 |
Repce |
9 |
Szójabab |
14 |
A gabonaszárítás során fontos szempont, hogy milyen nedvesség tartalomra szárítjuk le a terményt. Minél tovább szeretnék tárolni, annál szárazabb terményre van szükség, ugyanakkor több lesz a hő sérült és a törött szem és nagyobb lesz a súlyveszteség, ezért az optimális nedvesség tartalomra kell törekedni.
A minőség megóvásának elengedhetetlen feltétele a termény szellőztetése és/vagy forgatása
Mennyivel lesz szárazabb a terményem szellőztetéssel?
A szellőztetés alapvető célja a tároláshoz szükséges terményhőmérséklet beállítása.
A termény szellőztetése kb. 1-2 %-os vízelvonást eredményez .
Kikapcsoljam a szellőztetőt éjszaka, vagy esős napokon amikor a levegő hideg és nedves?
Mivel a szellőztető berendezést a termény hőmérsékletének beállítására használjuk, nincs szükség annak kikapcsolására éjszaka vagy hidegebb, nedvesebb napokon sem. A hideg levegő csökkenti a gabona hőmérsékletét, és minimális nedvességet képes csak ahhoz hozzáadni.